free hit counter
11 september | Vad ska man tro?
Stacks Image 237
Den 11 september 2001 kapades 4 flygplan i USA. Två av dem flögs in i World Trade Center och orsakade att de två tornen kollapsade. Ett plan kraschade in i Pentagon och i ett plan övermannades kaparna och planet störtade i ett fält.
Ett antal kapare, de flesta med rötter i Saudiarabien identifierades och så småningom tog Al Quaida och Usama bin Laden på sig dådet. 2974 människor miste livet.

Konspirationsteorier

Tidigt började olika konspirationsteorier spira runt händelsen. Visste USA om det i förväg och lät det ske? Eller ännu värre, låg USA bakom det på egen hand? Det finns också mer fantasifulla teorier om att inget plan kraschade in i Pentagon, att alla planets passagerare är kidnappade eller döda, eller att det var inga plan som flög in i tornen utan missiler (dolda av hologram på himlen)!

Den vanligaste konspirationsteorin bygger på att USA bombade sina egna för att få en förevändning att invadera Irak.

Man hävdar att byggnaderna föll samman för lätt - att stål inte smälter vid den temperatur som gällde - men stål försvagas. Man hävdar att byggnad 7 bredvid, som föll utan att flygplan flög in där måste ha sprängts inifrån. Men branden spreds till byggnad 7 och smälte dess bärande konstruktion.

Konspirationsteorin förutsätter en sammansvärjning av tusentals människor som alla enades om det goda i tanken att mörda 3000 människor - och att ingen reste sig upp och hoppade av och att ingen läckte denna hemlighet som förbereddes i åratal.

18 % unga svenskar trodde år 2009 att USA låg bakom dådet.
VILL DU VETA MER? Denna hemsida är en trailer för en bok somheter ”Vad skall man tro?” . Där kan du läsa mer om konspirationsteorier och pseudovetenskap. Boken kan beställas nu på denna sida: BOKHANDEL eller i alla nätbokhandlare.