free hit counter
Vetenskapens metod | Vad ska man tro?
Det finns en värld där ute. Den går att undersöka och lära sig att förstå. Det är nästan magiskt - men så är det. Vi kan undersöka tillvaron och lära oss allt mer om hur universum, jorden och vårt liv fungerar. Vi behöver inte gissa, chansa eller lita på självutnämnda profeter. Vi kan använda den vetenskapliga metoden.
Stacks Image 223
Den vetenskapliga metoden är en metod och ingen särskild syn på världen - annat än två saker: att världen finns och att jag inte är det enda som finns.
Utan denna metod hade vi idag fortfarande levt med sjukdomar och med ett kort och oerhört slitsamt liv. Det tog många tusen år för detta sätt att undersöka världen att delvis tränga bort vårt magiska tänkande och vår tendens att bedra oss själva. Vi önsketänker, lurar oss själva, har svårt att skilja fantasi från verklighet och är fulla av förutfattade meningar. För att minimera vår tendens att bedra oss själva och komma till falska slutsatser som inte stämmer med verkligheten växte ett vetenskapligt sätt att resonera fram.

Den vetenskapliga metoden


1.
Observera
2. Lägg fram en hypotes eller förklaring till observationerna
3. Lägg fram logiska slutsatser som måste vara sanna om vår hypotes är sann.
4. Testa hypotesen för att undersöka om våra slutsatser bekräftas. Undersök särskilt sådant som kan visa att hypotesen är felaktig- så vi inte riskerar att fastna för en felaktig hypotes bara för att vi har fastnat för den för snabbt

Här nedan kan du se ett videoklipp från Humanisterna i Sverige. (
http://www.humanisterna.se)

Hur vet vi vad som är sant?

VILL DU VETA MER? Denna hemsida är en trailer för en bok som heter ”Vad skall man tro?” . Där kan du läsa mer om konspirationsteorier och pseudovetenskap. Boken kan beställas nu på denna sida: BOKHANDEL eller i alla nätbokhandlare.